Zandloper uit gerecycleerd materiaal

Wij ontwikkelden een 'spuitgietstuk' uit gerecycleerde PE flesdopjes om twee standaard PET-flesjes met elkaar te verbinden tot 'zoutloper'. Op die manier upcyclen we de PET-flesjes en recyclen we de PE-dopjes. Het resultaat is een duurzame en onbreekbare zandloper.

Dit spuitgietstuk wordt gemaakt met een dure matrijs (een "vorm") uit een massieve blok staal die opgedeeld is verschillende stukken en afkoelkanalen. Deze matrijs wordt door een spuitgietmachine ingespoten met heel warme (en dus vloeibare) gerecycleerde PE kunststof. Na afkoeling wordt deze kunststof hard en kan de matrijs geopend worden om het resultaat er uit te halen. Omdat ons spuitgietstuk zowel boven als onder een schroefdraad bevat komen er bewegende delen aan te pas om de vorm uit de matrijs te halen zonder iets te beschadigen.

Vanwaar de naam zoutloper ?

We merkten dat zout minder aan de binnenwand van petflessen kleeft dan zand. Bovendien koop je makkelijk een kilo zout voor +/- 0.23 € in de supermarkt. Aan zuiver wit zand geraken niet zo evident.

De naam zoutloper was dus snel gevonden.

Een zoutloper maken is dus heel simpel: verzamel standaard PET-flesjes met een opening van 22 mm, spoel ze en laat ze drogen. Daarna vullen met zout en klaar.

Drie snelheden

Er zijn 3 snelheden:

rood met opening +/- 5 mm => 1 kg zout = 3' 20"

geel met opening +/- 6 mm => 1 kg zout = 4' 00"

groen met opening +/- 7 mm => 1 kg zout = 6' 15"

Doseer zelf de tijden door veel of weinig te vullen.